Στην απλότητα κρύβεται η ομορφιά κι η ευτυχία.

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Λαμβάνοντας υπόψιν το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ”Το νόημα της απλότητας”, αντιλαμβάνεται κανείς πως η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στο να ζείς απλοικά μιάς και τίποτα το οποίο γίνεται με δολιότητα, κακό πείσμα και πονηριά δεν κρατάει για πολύ. Κάθε τέτοιου είδους αρνητικό συναίσθημα έχει προς μόνο ώφελος να καλύπτει την εγωπάθεια και τον ναρκισσισμό ενός ατόμου. Και όλα αυτά προσωρινά, χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο εφόδιο. Σκέψου μετά τι μένειΣκέψου αν αξίζει να ζείς τις όμορφες και μοναδικές στιγμές της ζωής σου έτσι.

Συνήθως η πολυπλοκότητα της καθημερινότητας μας είναι τόσο έντονη που έχει την τάση να απορροφάει όλη μας την ενέργεια, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πόσο σημάντικο είναι το να ζούμε απλά, κάνοντας ένα βήμα την φορά με απώτερο σκόπο κάθε βήμα να γίνεται σωστά μα πάνω απο όλα λειτουργικά χωρίς αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχοσύνθεσή μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή, επεξηγώντας καλύτερα την ουσιαστική έννοια της απλότητας. Τι είναι αυτό που ορίζεται ως απλό; Και με τι κριτήριο αξίζει να επιλέγουμε την απλότητα στη ζωή μας έναντι της υπερβολής;

Είναι η ιδιότητα του να μπορείς και να επιλέγεις να ζείς απλά, χωρίς πολυπλοκότητα, χωρίς υπερπληροφορία. Η απλότητα χαρακτηρίζεται απο ομορφιά, καθαρότητα, σαφήνεια και εσωτερική ισορροπία. Η επιλογή της απλότητας υποδηλώνει αυτομάτως και ειλικρίνεια. Υποδηλώνει αθωότητα, ευθύτητα και στις περισσότερες περιπτώσεις έλλειψη υποκρισίας. Η απλότητα απεχθάνεται την πολυλογία, τον πολύ ”θόρυβο” και το εξεζητημένο ύφος που αποσκοπεί στη σπατάλη της αλήθειας.

Η απλότητα βρίσκεται παντού, σε όποιο σημείο της γής και αν κοιτάξεις. Αρκεί να κοιτάξεις. Να παρατηρήσεις και να επιζητήσεις την αλήθεια. Είναι γεγονός πως ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ολοένα και περισσότερο. ‘Αλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο. Δεν παύει όμως αυτός ο κόσμος να είναι πανέμορφος και η ομορφιά του να έγκειται στην απλότητα με την οποία είναι φτιαγμένος. Σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζει δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό, αν παρατηρήσεις όμως λίγο καλύτερα το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους εκεί έξω, θα διαπιστώσεις πως όλα γύρω μας ζούν και εξελίσσονται με τον πιο απλό τρόπο που θα μπορούσαν και ας ”πέφτουν” κατά καιρούς στην παγίδα της υπερβολής.

Άραγε έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο ”μικροί” και ”ασήμαντοι” είμαστε μέσα στο σύμπαν και πόσο χρόνο απο τη ζωή μας σπαταλάμε έτσι ώστε να γίνουμε ”μεγάλοι” και ”διαφορετικοί” παρότι γεννιόμαστε εκ φύσεως διαφορετικοί; Το λές και κωμικοτραγικό. Ναι, η επιθυμία για αυτοβελτίωση είναι άκρως σημαντική μιάς και είναι απο τα ωραιότερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, ίσως θα έπρεπε να θεωρείται και αυτοσκοπός, η αναζήτηση όμως υποκατάστατων της ευτυχίας δεν είναι η ιδανική λύση και σίγουρα δεν ονομάζεται ευτυχία!

Είναι αλήθεια πως το άγχος έχει γίνει πλέον δεύτερη φύση μας. Οι καθημερινές έννοιες εξίσου ενοχλητικές και οι ευθύνες μας ολοένα και πιο πολύπλοκες. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν οι πιθανότητες να ξεχάσεις ή να χάσεις αν θές το ”νόημα” της ζωής είναι πολύ μεγάλες. ‘Ας γίνει έτσι μια αναφορά σε όλα αυτά τα απλά αλλά άκρως όμορφα σημάδια ευτυχίας που παραβλέπουμε καθημερινά.

Πού να ψάξω;

Μέσα σου. Εκεί βρίσκονται όλα και σε περιμένουν. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια και η ομορφιά της απλότητας που αναζητάς. Αν δεν σου αρκούν, εντόπισε την σε ένα χαμόγελο, σε ένα πρωινό και ηλιόλουστο ξύπνημα. Στην αγκαλία των αγαπημένων σου προσώπων. Σε μια βροχέρη ημέρα, σε ένα ταξίδι που επιλέγεις να κάνεις για εσένα και μόνο. Εντοπισέ την αν θές και σε μέρη που δεν χρειάζεται για ακόμη μια φορά να βάλεις σε πλάνο ακόμη και σε στιγμές που θα έδινες τα πάντα για να τις ξανά ζούσες και πάλι απο την αρχή! Άλλωστε οπως έχει πει και ο Κομφούκιος η ζωή είναι πολύ απλή και στην απλότητα της βρίσκονται και όλα όσα αναζητάμε, παρότι όμως γνωρίζουμε την αληθεία δεν παύουμε να την κάνουμε πολύπλοκη!

See Also

Απλοποίησε τη ζωή σου σήμερα κιόλας! Διέγραψε αρνητικές σκέψεις, απομάκρυνε τοξικές προσωπικότητες απο την ζωή σου και διώξε μακρυά οτι δεν σε ευχαριστεί και ότι σε απομακρύνει απο τον πραγματικό σου εαυτό. Ζήσε το σήμερα, το τώρα και άσε το αύριο για αύριο! Έτσι είναι καλύτερα να ζείς! ‘Ετσι είναι καλύτερα να υπάρχεις! Γιατί εμείς μπορεί να είμαστε περαστικοί και η ζωή μικρή, υπάρχουν όμως άπειροι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την ζήσεις αυθεντικά και στην απλούστερη μορφή της και αυτο απο μόνο του είναι υπέραρκετό!  ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

 

Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση.

Leonardo Da Vinci

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 Love&More. All Rights Reserved. Design by JG Web Design

Contact us

Scroll To Top