Blog

Γράφει η Έφη Νερούτσου

Παντού γύρω μας όλοι μιλούν για λεφτά. Όλα έχουν να κάνουν με λεφτά. Όλα γίνονται για τα λεφτά.

Πρωταγωνιστής των πάντων ακόμη και του εαυτού μας τα λεφτά.

Έμαθα να ζω με πολλά παραπάνω από όσα χρειαζόμουν, που πολλές φορές έζησα την τραγική για εμένα έκφραση “δεν έχω τι να τα κάνω”.

Όλα αλλάζουν όμως και βρέθηκα να έχω τα απολύτως απαραίτητα για εμένα και αρκετά για να κάνω τον σταυρό μου και να λέω “είμαι μια χαρά”.

Δεν τροποποιήθηκε σε κάτι ο χαρακτήρας μου, δεν χρειάστηκε καθώς ποτέ δεν είχα το ύφος της πλούσιας.

Φυσικά και τα λεφτά παίζουν ρόλο στην ζωή μας. Στις ανέσεις μας. Στο αν θα πάρω τις ακριβές τσάντες μόλις κυκλοφορήσουν, στο αν θα ντυθώ με τις τελευταίες τάσεις της μόδας.
Στο αν θα πάρω αμάξι έτσι απλά χωρίς να το σκεφτώ.

Σε τι ομως δεν παίζουν ρόλο τα λεφτά. Στο πραγματικό εγώ μας. Στην πραγματική και ουσιαστική σχέση που έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Εκεί δεν παίζουν ρόλο τα χρήματα, εκεί όλα είναι απλά χαρτιά που έχουν ζωγραφισμένα νούμερα επάνω τους.

Ξέρεις, είχα πολλούς γνωστούς κατά καιρούς με πολλά λεφτά, υπερβολική άνεση και μεγάλη δόξα.
Ξέρεις τι κατάλαβα; Πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν την ευτυχία.

Δεν είχαν φίλους παρά μόνο όταν πήγαιναν στα μπουζούκια και εννοείται πρώτο τραπεζι.
Δεν είχαν έναν άνθρωπο να τους μιλήσουν για τις ανησυχίες τους, να ξεγυμνώσουν την καρδιά τους καθώς όλα για εκείνους ήταν πεζά, ρηχά και μετρημένα με λεφτά. Φοβόντουσαν να δείξουν μια άλλη πλευρά του εαυτού τους από αυτή την κακοσυντηρημένα βιτρίνα που είχαν φτιάξει.

Παρατηρούσα πως ότι και να ειπωθεί από το στόμα τους όλοι το υπολόγιζαν, το θαύμαζαν και στην συνέχεια συμφωνούσαν ακόμη και αν αυτό είχε ειπωθεί πριν από έναν απλό και θνητό άνθρωπο.
Το έβρισκα τραγικό αλλά μου προκαλούσε γέλιο.

Ξέρεις, το χρήμα έχει αξία όταν είσαι ευτυχισμένος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος.
Τότε θα σέβονται όλοι πραγματικά και δεν θα εκμεταλλεύονται την δίκη σου βιτρίνα για να ενισχύσουν την δίκη τους.

Έχω έναν κολλητό που μου έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ” σημασία δεν έχει να είσαι πλούσιος, σημασία έχει να έχεις πλούσιους και καλούς φίλους”.

Ίσως λοιπόν να έχεις έρθει και εσυ στην θέση του παρατηρητή ενός ή περισσότερων πλουσίων και να έχεις ακούσει από κοντά τις ανησυχίες τους που περιορίζονται στο ” Άσε χάλασα 1000 ευρώ μέσα σε μια μέρα”.
Ίσως και να έχεις ζηλέψει αυτή την άνεση τους.

Την επόμενη φορά λοιπόν, να σκεφτείς πως αυτοί οι άνθρωποι μετά τα σούσι, τα πρώτα τραπέζια στα μπουζούκια, τις υπέροχες παρέες γεμάτες φιγούρα και εμετικές δηλώσεις νεοπλουτισμού, μετά τα ψώνια από όλα τα μαγαζιά ενός δρόμου ξαπλώνουν μόνοι τους σε ένα υπέροχο μα άδειο από συναισθήματα δωμάτιο με γεμάτες αλλά κενές ντουλάπες.

Εσυ, είσαι ευτυχισμένη έστω και με λίγα και γελάτε με την κολλητή σου γιατί αυτόν τον μήνα δεν έχετε λεφτά αλλά παρ’ όλα αυτά θέλετε να πάρετε από το απέναντι μαγαζί ένα φόρεμα που σας άρεσε.

Λοιπόν; Ποιος είναι σε καλύτερη μοίρα;

Σας φιλώ και σας αγαπώ.