Blog

Γράφει η Λιάνα Ζαφειράτου

Θυμάστε στο σήριαλ Δύο ξένοι που ο Μένιος κάθε τρεις και λίγο χτύπαγε στα πισινά τη Φλώρα και εκείνη με ύφος δήθεν πειραγμένο και πολύ ναζιάρικο του έλεγε “Μένιο μην το κάνεις αυτό με ενοχλεί…”
Τι γίνεται όμως όταν η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά κάποιου έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται τα δικά μας τα νεύρα …κρόσσια; Είναι επιλογή του ή είναι απλά εγκλωβισμός σε μια κατάσταση γιατί δεν ξέρει να αντιδράσει αλλιώς;
Οι γνώμες διίστανται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σου κεντρίσει κάποιος το ενδιαφέρον και να σου τραβήξει την προσοχή. Ερωτώ είναι ανάγκη χριστιανέ μου να μου τα νεύρα τσατάλια για να τραβήξεις την προσοχή μου; Χάθηκε ο κόσμος να ανοίξεις το στόμα σου και να μιλήσεις για κάτι με έξυπνο τρόπο για να μου τραβήξεις την προσοχή; Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας είναι ότι το στόμα μας, εκτός από το να μασάμε, το έχουμε και για να μιλάμε. Να συνεννοούμαστε μεταξύ μας, να επικοινωνούμε τέλος πάντων.

Μπορεί η κυρία Φλώρα Μπαρμπαρίτσα να γελάγανε και τα μάτια της γιατί το γούσταρε που ο Μένιος της την ήθελε και την κυνήγαγε ακόμα όμως το βλέπεις ότι τα δικά μου πετάνε σπίθες και βγάζουν και καπνούς από τη μύτη! Όχι δεν κατάγομαι από δράκους για να μου έχει μείνει κουσούρι… καπνιστή μύτη! Απλά όταν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά με ενοχλεί το λέω με την πρώτη ευκαιρία όταν εσύ επιλέγεις να επαναλαμβάνεις αυτή τη συμπεριφορά μπορώ να ανάψω όλα τα φώτα του Παναθηναϊκού σταδίου από τα νεύρα μου!

Όταν αποφασίσεις να τεστάρεις την αντοχή και την υπομονή μου, οφείλω να σε πληροφορήσω ότι όταν εξαντληθούν απλά δεν επαναφορτίζονται!
Υπάρχουν άνθρωποι που τους εξιτάρει να δοκιμάζουν τα όρια και της αντοχές των ανθρώπων. Μέχρι που θα φτάσει η υπομονή της, ποια είναι τα όρια της αγάπης της, μου έχει αδυναμία;

Εγώ τους λέω… ρουφήχτρες! Ρουφάνε από μέσα σου ενέργεια, πίστη θετικά συναισθήματα, τα πάντα. Είναι η τροφή τους.
Ξεχώρισε τους όσος πιο γρήγορα μπορείς για το δικό σου καλό. Για τη δική σου ζωή. Άστους στις επιλογές τους και κάνε τη δική σου. Επέλεξε εσένα πρώτα από όλα πάνω από όλα. Όχι δεν είναι εγωιστικό αν δεν προσέξεις εσύ εσένα τότε ποιος και γιατί να το κάνει για σένα!
Προσωπικά δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους αρκετές φορές περισσότερες από αυτές που αξίζουν. Είναι όμως επιλογή μου γιατί ξέρω ότι αμφιταλαντεύομαι πολύ αλλά αν κλειδώσω δεν γυρίζω εύκολα.

Η κατ’ επανάληψη αγνόηση των προειδοποιήσεων μου και η συνέχιση της ίδια συμπεριφοράς είναι πλέον επιλογή σου. Δεν θέλεις να με καταλάβεις. Γιατί λοιπόν να θέλω εγώ; Η συγκεκριμένη επιλογή να ξέρεις εξαντλεί τα όποια περιθώρια αντοχής, αδυναμίας και αγάπης. Ναι και αγάπης μην απορείς οι σχέσεις είναι αμφίδρομες αλλιώς απλά… αποφορτίζονται, αδειάζουν.

Ίσως να μην το πάρεις χαμπάρι αμέσως αλλά κάθε φορά που εσκεμμένα επαναλαμβάνεις αυτό που με ενοχλεί πετάς και λίγο από την αντοχή μου, έρχεσαι λίγο πιο κοντά στα όρια μου. Θυμήσου κάποια πράγματα λειτουργούν συσωρευτικά. Δεν το παρατηρείς στην αρχή αλλά μια μέρα, όχι και τόσο ξαφνικά, ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια… για κανένα μας!

Όπως ακριβώς επιλέγεις να με αδειάζεις εσύ κάθε φορά έτσι θα έρθει κάποια στιγμή που…. Θα τα καταφέρεις! Τότε θα σε αδειάσω εγώ! Τότε όταν θα με ρωτήσεις για άλλη μία φορά θα μου δώσεις άλλη μία ευκαιρία; Η απάντηση θα είναι όχι! Α! και να φέρεις πίσω και όλες τις προηγούμενες!!!