Blog

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσωΜη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσωΒάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου. Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα, Albert Camus. Το ηχηρό νόημα της φράσης αυτής είναι πως μια σχέση, οποιαδήποτε μορφή σχέσης για να μπορέσει να συνυπάρξει αρμονικά χρειάζεται ελευθερία, κατανοήση και υποστήριξη. Το οποιοδήποτε προβάδισμα σε μία σχέση μπορεί να αποβεί μοιραίο, η οποιαδήποτε έλλειψη προσπάθειας μπορεί να αποβεί καταστροφική και ο μοναδικός τρόπος διατήρησης μιας σχέσης είναι η συνύπαρξηΤο μαζί! Μαζί στα όμορφα και στα άσχημα, μαζί στις δυσκολίες και στις χαρές. Ο δρόμος για το μαζί λοιπόν είναι ένας ανηφορικός δρόμος μα συνάμα εξίσου υπέροχος! Τι προυποθέτει όμως για να υπάρχει αληθινά στη ζωή σου;

        Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει να στέκεσαι δίπλα στον άλλο και να το δείχνεις έμπρακτα. Τα πολλά λόγια περιττεύουν και ο πολύς θόρυβος κουράζει.

     Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει η λέξη αμφιβολία να απουσιάζει απο το λεξιλόγιό σου. Το ίδιο και η ανασφάλεια.

     Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου, δίνοντας χώρο και χρόνο στον άλλο να δράσει ελεύθερα, δίχως κανένα ίχνος πίεσης απέναντί του. Άν η ελευθερία αυτή αποτελέσει κοινός σκοπός και για τους δυό, το αποτέλεσμα θα είναι οι επιθυμίες σας να γίνονται ένα, υποστηρίζοντας τη φράση: Είμαστε μαζί, γιατί είμαστε και οι δύο ελεύθεροι. Είμαστε μαζί , γιατί επιθυμούμε και οι δύο το ίδιο. Εγώ εσένα και εσύ εμένα. Είμαστε μαζί γιατί αλληλοστηρίζουμε τις επιλογές μας, τα θέλω μας και τις αδυναμίες μας. Είμαστε μαζί γιατί εγώ χάρις εσένα παίρνω δύναμη παρά τις αδυναμίες μου και εσύ παίρνεις εξίσου απο εμένα παρά τις δικές σου αδυναμίες. Είμαστε μαζί γιατί το θέλουμε πολύ και αυτό μας κάνει και τους δύο ευτυχισμένους.

      Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει η χαρά του άλλου να γίνεται αυτομάτως και δική σου. Η λύπη του εξίσου εντονότερη και για εσένα. Πονάς σιωπηλά και αντίστοιχα χαίρεσε με τη χαρά του διπλά. Δεν διαχωρίζεις το ”εγώ” απο το εσύ”. Δουλεύεις μόνο για το ”εμείς” και το ”μαζί”.

     Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει να κάνεις όνειρα για εσένα με πρωταγωνιστές και τους δυό σας. Δεν απολαμβάνεις το ”φώς” αν το βλέπεις μονάχος, επιλέγεις το ”σκοτάδι” αρκεί να είστε μαζί.

     Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει κάθε εμπόδιο να μοιάζει με στοίχημα και να είναι εκεί για να σου υπενθυμίζει πως τίποτα δεν σε φοβίζει παρά μόνο η παραίτηση.

    Τον δρόμο για το μαζί τον αισθάνεσαι. Δεν χρειάζονται υπερβολικές αναλύσεις και επεξηγήσεις. Έτσι απλά κουμπώνεις με κάποιον και νιώθεις τυχερός και ευγνώμων για αυτό που βιώνεις στη ζωή σου.

     Ο δρόμος για το μαζί προυποθέτει να αισθάνεσαι πως έχεις βρεί αυτόν τον έναν άνθρωπο και η λέξη άνθρωπος να αποκτά αυτόματα υπόσταση και αξία. Γίνεται αυτόματα αυτός ο ”κάποιος άνθρωπος”, ο ανθρωπός σου. Ακόμη και αν ο δρόμος σας αποκτήσει αρκετά εμπόδια, σημασία έχει να γνωρίζεις τι σημαίνεις εσύ για εκείνον και τι εκέινος για εσένα. Δεν ορίζεται τη σχέση σας με ταμπέλες συναισθηματικής κάλυψης. Μόνο με αγάπη. Ατόφια και ουσιαστική, μιάς και κάθε τι πέραν αυτού σας μοιάζει ανόυσιο και ”πολυφορεμένο”. Μια τέτοια σχέση ποτέ δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι απο εκείνες που δένουν θριαμβευτικά καλά. Σαν ορόσημο για να σου υπενθυμίζει πως εκεί έξω υπάρχει αλήθεια. ‘Οποια και αν είναι η δική σου ”αλήθεια” και πώς αν θέλεις χτίζεις, γκρεμίζεις, ξανά χτίζεις και ξανά πάλι απο την αρχή μέχρι να δημιουργήσεις κάτι γερό. Κάτι που να αντέχει σε ότι και αν φέρει ο καιρός. Δεν εγκαταλείπεις. Κανείς απο τους δυό σας. Προσπαθείτε όποιο και αν είναι στο τέλος το αποτέλεσμα. Γιατί σημασία και για τους δυό σας έχει ότι χτίσατε απο κοινού κάτι δυνατό, κάτι που να αντέχει σε ότι και αν φέρει το μέλλον. Η ζωή άλλωστε ξέρει τον δρόμο. ‘Αν γνωρίζεις που σε πάει τότε ακόμη καλύτερα! Άν υπάρχει και η κατάλληλη παρέα σε αυτή τη διαδρομή, τότε βιώνεις την απόλυτη ευτυχία, και δεν έχεις παρά να χαίρεσαι την κάθε σου στιγμή!

– Εσύ στους πόσους ανθρώπους κατάφερες να ανακαλύψεις τα παραπάνω χαρακτηριστικά; ‘Οταν πάψεις να αναρωτιέσαι να ξέρεις πως βρίσκεσαι ήδη εκεί. Να νιώθεις ευγνώμων για αυτή την εμπειρία. Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα. Ίσως να μην μάθουν και ποτέ. ‘Αν είσαι αισιόδοξος και αντιμετωπίζεις τη ζωή σου με υπομονή, θα έρθει η στιγμή σου! Άν ανήκεις στους πλέον κατασταλαγμένους αυτού του κόσμου, να χαίρεσαι για αυτή τη μοναδική εμπειρία που έχεις την τύχη να βιώνεις καθημερινά! Είναι προτέρημα των λίγων και επιθυμία των πολλών εκεί έξω. Άν είσαι και εσύ ένας απο αυτούς, μοιράσου την χαρά σου. Σήμερα κιόλας! Εσύ γνωρίζεις τον παραλήπτη!

Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Όταν ο λόγος αποκαλύπτεται, το μέλλον μοιάζει συναρπαστικό!!!