Ευγένεια, τι δύσκολο πράγμα!

Γράφει η Σοφία Δέδε

Ευγένεια!

Χάθηκε και αυτή και μαζί της χάθηκαν το ευχαριστώ, το παρακαλώ, το συγγνώμη, η ανοιχτή κάρδια, η φιλοξενία, η ευγνωμοσύνη, η ειλικρίνεια, ο πολιτισμός, η παιδεία, η αγάπη.

Αυτή η αρετή της ευγένειας θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και μπαίνει από πολλούς στο περιθώριο αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον χώρο για την αγένεια και το θράσος.

Δεν έχει χώρο στους ρυθμούς της σημερινής ζωής, όπου κυριαρχεί ο εγωισμός και ο παρτακισμός. Δύσκολο να διατηρηθεί τόσο σε δημόσια επίπεδα όσο και σε προσωπικά, ιδιωτικά, φιλικά.

Το χρήμα, η εξουσία, η αλαζονεία, οι σπουδές δεν σε κάνουν από μόνα τους ευγενικό.

Ευγενικός είναι ο άνθρωπος που καλλιεργεί την ψυχή του, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Η ευγένεια είναι το ξεχείλισμα του ωραίου της καρδιάς, της αγάπης.

Όταν υπάρχει δεν κάνει θόρυβο, δεν έχει τυμπανοκρουσίες, όμως την καταλαβαίνεις αμέσως, την νιώθεις με την ιδιαίτερη ξεχωριστή ζεστασιά της.

Έχει μόνο να προσφέρει χωρίς απαραίτητα να παίρνει κάτι σαν ανταμοιβή, σαν αντάλλαγμα και πραγματικά δεν το έχει ανάγκη. Έχει την μαγική δύναμη να σε υποδουλώνει, να σε υποχρεώνει, να σε εμπνέει, να σου επιβάλλεται. Συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο χωρίς να κάνει διακρίσεις μεγέθους και δύναμης.

Είναι και κάποιοι άνθρωποι που ασφαλώς την μπερδεύουν.

Την μπερδεύουν με την υποκρισία και το συμφέρον. Αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται σαν “αυθεντικοί” και σκορπίζουν γύρω τους την κακή τους διάθεση κρυμμένη πίσω από την λέξη ντομπροσύνη. Που μόνο να  κακολογούν ξέρουν κατηγορώντας την ευγένεια ότι φλερτάρει ή ότι έχει κάποιο όφελος.

See Also

Δεν είναι υποκρισία να σέβεσαι τον άλλον, γνωστό ή άγνωστο και να είσαι ευγενικός.

Οι τρόποι μας είναι αυτοί που μας χαρακτηρίζουν. Μπορείς να εκφράσεις οτιδήποτε παραμένοντας ευγενικός. Δεν χρειάζεται να προσβάλλεις  για να δείξεις την διαφορετικότητα της άποψης σου.

Μη αφήνετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την εικόνα αυτού του κόσμου.

Στον ονειρικά πλασμένο κόσμο μου οι εκλεκτοί μου είναι ευγενικές ψυχές με αληθινό ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη!

  • Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ’ όλες τις πράξεις-Πλούταρχος.
  • Ο λεπτός κι ευγενικός άνθρωπος φέρεται σαν να ‘χε μέσα του το νόμο. Έτσι κυριαρχεί στην παρέα, με τους καλούς του τρόπους και την ευγενική του συμπεριφορά-Αριστοτέλης.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 Love&More. All Rights Reserved. Design by JG Web Design

Contact us

Scroll To Top