Δεν αξίζει στην σημερινή γυναίκα να πρέπει να επιλέξει μεταξύ καριέρας και έρωτα

Γράφει η Νόνη Διολή
Δεν είναι λίγες οι φορές που η γυναίκα βρίσκεται στη δύσκολή θέση να επιλέξει ανάμεσα σε πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της ζωής της.
Ένα από αυτά τα διλήμματα είναι και το «έρωτας ή καριέρα». Η αλήθεια είναι πως καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να θέτει στον εαυτό της κανένα δίλημμα και πολύ περισσότερο ένα τέτοιο δίλημμα, γιατί ενστικτωδώς ξέρει πολύ καλά πως μπορεί να το διαχειριστεί, να κατατάξει τα ζητούμενα και τα δεδομένα και να τα αφήσει να καταλάβουν το χώρο που πρέπει να έχουν στη ζωή της ανάλογα με την σπουδαιότητά τους. Ανέκαθεν ήξερε, πάντα μπορούσε.
Η γυναίκα είναι συνεπής στην δουλειά της, την εκτιμά και την σέβεται όχι μόνο επειδή της πληρώνει τους λογαριασμούς και της εξασφαλίζει τα προς το ζην, αλλά και γιατί η καριέρα γι’ αυτήν αποτελεί μια σημαντική έκφανση της πολύπλευρης προσωπικότητάς της. Μέσα από την δουλειά της η γυναίκα έχει την δυνατότητα να προβάλλει την ικανότητά της να διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα, να οργανώνει, να συντονίζει, να δίνει λύσεις, να βελτιώνεται και να αναπτύσσει τις δεξιότητες και τα ταλέντα της. Μέσα από τη δουλειά η γυναίκα δομεί ένα βασικό και καθοριστικό κομμάτι της προσωπικότητάς της.
Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα δεν παραβλέπει τη σημαντική θέση που κατέχει ο έρωτας στη ζωή της αφού πολλές φορές ο έρωτας είναι κίνητρο και κινητήριος δύναμη να γίνει καλύτερη, να κάνει ακόμα περισσότερα και να φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο αυτοβελτίωσης. Αυτό γιατί ο έρωτας από την φύση του είναι μια περίπλοκη κατάσταση και βάζει την γυναίκα (πολύ περισσότερο απ’ ότι τον άνδρα) σε μια διαδικασία συναισθηματικών και βιολογικών αναταράξεων και μεταπτώσεων. Επειδή όμως η γυναίκα από τη φύση της είναι multitasking άτομο, μπορεί δηλαδή να κάνει περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα και να βρίσκει την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα τους, η δίνη του έρωτα την προκαλεί να ανεβάσει τον πήχη ψηλότερα, να υπερβεί εαυτόν και να σκεφθεί τρόπους για να μπορέσει να διαχειριστεί όλο αυτό που της συμβαίνει.
Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφού ο έρωτας έχει την μοναδική ικανότητα να σπέρνει θύελλες στο πέρασμά του και να τα σαρώνει όλα. Θολώνει την κρίση, κάνει έρμαιο του την βούληση, στοχοποιεί τη θέληση, θυματοποιεί το μυαλό, αλλάζει τις βιολογικές ισορροπίες, αποσυντονίζει με άλλα λόγια την λογική και βάλει το σώμα. Η γυναίκα λοιπόν καλείται να διαχειριστεί την πρόκληση του έρωτα εναρμονίζοντας και ενσωματώνοντας στην καθημερινότητα της όλες αυτές τις πνευματικές και σωματικές μεταβολές με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χάσει τις ισορροπίες της (τουλάχιστον όχι για χρονικό διάστημα που θα της προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά) και να μην επιτρέψει να υποβαθμιστούν οι γενικότερες συνθήκες της ζωής της ούτε σε διαπροσωπικό/κοινωνικό αλλά ούτε και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η διαδικασία αυτή που είναι φυσικά επίπονη από κάθε άποψη, εξιτάρει το μυαλό της γυναίκας, την κρατά σε εγρήγορση και μακροπρόθεσμα την ενδυναμώνει και την βελτιώνει ως άνθρωπο. Θα μπορούσε να πει κανείς, με κάποια υπερβολή ίσως, ότι το δίλημμα «έρωτας vs καριέρα» αποτελεί ένα διαδραστικό στάδιο εξέλιξης και ωρίμανσης της γυναικείας προσωπικότητας.
Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν η γυναίκα να μην υποβάλλει τον εαυτό της σε διλήμματα τέτοιου τύπου, αλλά να βιώνει τον έρωτα σε όλη του την έκ(σ)ταση και να εξελίσσει την καριέρα της με κάθε δυνατό τρόπο χωρίς να σπαταλά χρόνο και ενέργεια για να επιλέξει μεταξύ του ενός ή του άλλου.