Η κοινωνία είσαι εσύ, είμαι εγώ, είμαστε εμείς!

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Ένα άρθρο για την κοινωνική εξαθλίωση που βιώνουμε καθημερινά και κάποια πρόσφατα γεγονότα με πρωταγωνιστές τα παιδιά στάθηκαν αρκετά σημαντικές αφορμές για να καταφέρω να πάρω την πρωτοβουλία να μιλήσω για την κοινωνία στην οποία ζούμε, μεγαλώνουμε και άθελα μας πολλές φορές υποστηρίζουμε στα τυφλά. Για να διαλευκάνω όμως το τοπίο αλλά και για να μπορέσω να ορίσω σωστά την έννοια της κοινωνίας θα πρέπει να αποδεχτούμε πως η μόνη συνώνυμη λέξη που της ταιριάζει απόλυτα είναι εκείνη που ακούει στο ‘’εμείς’’.

Η λέξη εμείς αποτελείται από πολλά πολλά μικρά ‘’εγώ’’ τα οποία όλα μαζί δημιουργούν το πολυπόθητο ‘’εμείς’’. Συνεπώς είμαι, είσαι και ο διπλανός σου αν θες είναι μια μικρογραφία αυτού που αποκαλούμε σήμερα κοινωνία. Ως σύνολο λοιπόν έχουμε όλοι μας την δύναμη να επιφέρουμε αλλαγές είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο σε αυτό που ονομάζουμε ζωή. Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο ωκεανός όπως γνωρίζουμε αποτελείται από πολλές πολλές μικρές σταγόνες νερού και έτσι μόνο μπορεί να υφίσταται. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Για να μπορέσει να υπάρξει μια συλλογική αλλαγή προς το καλύτερο θα χρειαστεί να παρθούν πολλές μικρές και ριζικές πρωτοβουλίες! Λαμβάνοντας υπόψιν όμως την σημερινή απάθεια και ευθυνοφοβία που μας χαρακτηρίζει ορισμένους, είναι λογικό και επόμενο να φτάνουμε στο σημείο να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας σε κάποιον άλλο ή στην κοινωνία στην οποία ζούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Μα φυσικά γιατί είμαστε η ίδια η κοινωνία και γιατί για κάθε τι καλό η κακό που μας συμβαίνει είμαστε όλοι υπεύθυνοι είτε κάνοντας κάτι απο κοινού για να το αλλάξουμε είτε μένοντας άπραγοι λόγο του φόβου μας να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Μέσα μας, το ξέρεις και το ξέρω καλά πως υπάρχει πάντα δύναμη και τρόποι για να επιφέρουμε την αλλαγή που αναζητάμε. Δεν θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα ακούς πως αν η ανάγκη για βελτίωση ξεκινήσει από μέσα μας τότε η αλλαγή συμπεριφοράς για μια καλύτερη ποιότητα αλλά και στάση ζωής δεν θα αργήσει να κάνει την εμφανισή της. Εάν το ‘’μέσα’’ σου καταφέρει να εναρμονιστεί πλήρως με το ‘’έξω’’ που βιώνεις, τότε είναι βέβαιο πως χάρις εσένα η κοινωνία θα καταφέρει να γίνει αυτομάτως ένα καλύτερο μέρος για όλους μας. Μα πάνω από όλα ένα πιο αισιόδοξο και πιο υγιές περιβάλλον επιβίωσης! Μπορεί σε πρώτη φάση να ακούγεται κάπως απίθανο και αρκετά δύσκολο στην επίτευξη του, ας μην ξεχνάμε όμως πως τίποτα σύντομο και εύκολο στην πραγματοποίηση του δεν μπόρεσε να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Και εσύ μπορείς. Και εγώ μπορώ. ‘Ολοι ‘’εμείς’’ μαζί μπορούμε! Αρκεί να το θέλουμε. Αρκεί η ανάγκη μας για βελτίωση να είναι μεγαλύτερη του φόβου μας για μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη αποτυχία. Σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις σύντομα και αποτελεσματικά σε αυτό; ‘Αν ναι, ακολούθα τα παρακάτω 5 απλά και συγχρόνως αποτελεσματικά βήματα και σίγουρα θα βρεθείς να είσαι και να νιώθεις μόνο επωφελημένος από όλο αυτό!

5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ‘’ΕΣΥ’’ – ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ‘’ΕΜΕΙΣ’’

ΒΗΜΑ 1: Αρνήσου να σε αποκαλούνε ‘’φυσιολογικό’’. Δεν είσαι μόνο αυτό! Αποτελείσαι απο χιλιάδες άλλα χαρακτηριστικά τα οποία σε καθιστούν τουλάχιστον ξεχωριστό και άκρως ενδιαφέρον!

ΒΗΜΑ 2: Αρνήσου τις ταμπέλες, τον καθοπρεπισμό και την τελειομανία, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι το να σου ‘’τρώει’’ την ψυχή  και μάλιστα με μανία! Μπορεί να μην το βλέπεις και να μην το αισθάνεσαι σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματά της όμως μπορούν να αποβούν άκρως επικίνδυνα για την σωματική και ψυχική σου υγεία. Άλλωστε όσο και αν το θέλεις δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ τέλειος, μόνο καλύτερος απο ότι ήσουν χθές! Και αυτό απο μόνο του είναι υπέραρκετό!

ΒΗΜΑ 3: Eξέφραζε ελεύθερα την γνώμη σου. Και όταν λέμε ελεύθερα εννοούμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς φόβο και χωρίς ντροπή για το πως θα εκλάβει την απάντηση σου ο συνομιλητής σου. Εδώ δεν μιλάμε για αγένεια, όχι μην τα μπερδεύεις! Μιλάμε για την απόλυτη ανάγκη να εκφράζεις την ελεύθερη σκέψη σου πάντα με ευγένεια προς όλους εκείνους που σου απευθύνουν ή τους απευθύνεις τον λόγο!  Η γνώμη σου είτε σωστή είτε λάθος αξίζει πάντα να ακούγεται, να μοιράζεται και αν θές να γίνεται πηγή έμπνευσης.  Κάνε απο σήμερα κιόλας τις συζητήσεις σου πιο ενδιαφέρον και πιο αληθινές! Δεν θα ήταν δε υπερβολή να σημειωθεί πως καθημερινά βιώνουμε συζητήσεις μονότονες, οι οποίες θέλοντας και μή μας οδηγούν στο να θέλουμε όλοι τα ίδια, να προσμονούμε τα ίδια με μόνο φόβο να μην ξεφύγουμε απο τα ίδια! Μέχρι και τα ‘’ίδια’’ κάποια στίγμη θα μας βαρεθούν!

See Also

ΒΗΜΑ 4: Αρνήσου να ‘’στριμώχνεσαι’’ σε οτιδήποτε δεν είναι ΕΣΥ! Aπλά δεν είναι ΕΣΥ! Δεν χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση. Παραμόνο περισσότερη τροφή για σκέψη!

ΒΗΜΑ 5: Ότι δεν σε σκοτώνει δεν σε κάνει πάντα πιο δυνατό οπως συνηθίζουν να λένε οι πολλοί. Συνεπώς ότι αφήνεις να σε «μεταμορφώνει» σε κάτι που δεν είσαι μόνο αρνητικά αποτέλεσματα μπορεί να φέρει στη ζωή σου. Και άν όχι τώρα, σε βάθος χρόνου σίγουρα!

Και τελικά; Mετά απο όλα αυτά άραγε που καταλήγουμε; Πάλι στα ίδια; Ελπίζω πως όχι.. Απο την άλλη συνεχίζω να αναρωτιέμαι πόσοι απο εμάς είμαστε ο εαυτός μας καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Προσωπικά αναρωτιέμαι πολύ συχνά. Πόσοι απο εμάς άραγε δυσκολεύονται να αισθανθούν ευτυχισμένοι όταν κλείνουν οι πόρτες και μένουν μόνοι; Αναρωτιέμαι εξίσου και για αυτό! ‘Αν προβληματίστηκες τότε μάλλον δεν είμαι η μόνη. ’Αν απο την άλλη αδιαφορείς για όλα τα παραπάνω τότε σίγουρα δεν είσαι ο μόνος! Φρόντισε μόνο να θυμάσαι πως όλοι και όλα με κάποιον τρόπο συνδέονται. Όποια και αν είναι η στάση σου, όπως και αν επιλέγεις να ζείς φρόντισε να γνωρίζεις οτι το πως αντιδράς σε κάθε τί που βιώνεις φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα στη δική σου ζωή μα φυσικά μακροπρόθεσμα και στην κοινωνία που με τόση εμπάθεια πολλές φορές δεν διστάζεις να κατηγορήσεις. Στη κοινωνία που ζείς αναφέρομαι. Στο παρόν. Στο εδώ, στο εμείς και στο εσύ. ‘Οχι σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν!

Σκέψου το. Σκέψου όλα τα παραπάνω αν θές… Και να θυμάσαι την γνωστή φράση: Kατηγορούμε την κοινωνία, και όμως εμείς είμαστε η ίδια η κοινωνία! Ξεπέρνα τα ανυπέρβλητα σου φράγματα σήμερα κιόλας και επέλεξε να γίνεις ο ‘’επαναστάτης’’ της ζωής σου! Για το καλό σου! Για το καλό όλων!

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 Love&More. All Rights Reserved. Design by JG Web Design

Contact us

Scroll To Top