Ό,τι έμεινε στο παρελθόν, δεν έχει θέση ούτε στο σήμερα, ούτε στο μέλλον!

Γράφει η Αντζέλικα Θεοφανίδη

Όταν ορίζουμε κάτι παρελθόν, έχει λόγο που βρίσκεται εκεί. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μέλλον μας ούτε με το παρόν μας. Όταν σε μία κατάσταση μπει η λέξη παρελθόν, έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Κόβουμε κάθε κλωστή που μας κρατάει δεμένους με την οποιαδήποτε παρελθοντική κατάσταση που βιώσαμε.

Για να μη βρίσκεται κάτι στο παρόν μας σημαίνει πως δεν έπρεπε να ήταν εκεί. Οι λόγοι τώρα ίσως να μην είναι ξεκάθαροι αλλά με τον καιρό όλοι συνειδητοποιούμε γιατί δεν μας βγήκε τελικά αυτό που θέλαμε. Δεν μας βγήκε γιατί δεν έπρεπε να μας βγει.

Λέμε συνεχώς αν δεν έκανα αυτό ή αν έκανα εκείνο, ίσως τώρα τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ναι, ίσως και να ήταν. Διαφορετικά αλλά πως; Ίσως τα πράγματα να ήταν χειρότερα από τώρα. Ίσως και να ήταν καλύτερα. Αλλά συνήθως, στις πλείστες των περιπτώσεων το παρελθόν είναι παρελθόν γιατί τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά ή δεν θα πήγαιναν καλά στο μέλλον.

Ίσως αυτός ο άνθρωπος για τον οποίο ξεροσταλιάζεις να μην ήταν τελικά αυτό που πίστευες. Μπορεί να νόμιζες πως ήταν ο ιδανικός αλλά δεν ήταν, γιατί έκρυβε καλά αυτό που είναι. Αν ήταν στο παρόν σου και στο μέλλον σου μπορεί να έφτανες στο σημείο να κλαις περισσότερο από τώρα που δεν είναι μέρος του.

Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνουμε είναι να καταστρέφουμε την τωρινή μας ζωή με το να αναπολούμε ένα παρελθόν που δεν έχει κανένα μέλλον μέσα του. Πρέπει να είναι το μάθημα μας, αυτό που μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα. Δεν πρέπει να είναι το τώρα μας γιατί πολύ απλά δεν είναι.

Δεν πρέπει να θρηνούμε το παρελθόν μας γιατί σε κάποια φάση θα θρηνούμε εμάς γιατί θα έχουμε κατάθλιψη, άγχος, νεύρα. Όσες φορές και αν τα ξανασκεφτούμε, όσα δάκρυα και αν χύσουμε, το παρελθόν θα μείνει ως έχει. Με τις σκέψεις μας κολλημένες στο τότε και στα ‘αν’, χάνουμε την ουσία του σήμερα. Μόνο αυτό έχουμε. Το τώρα.

See Also

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη ζούμε στο κεφάλι μας. Ό,τι έγινε, έγινε και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αρκεί να δίνουμε σημασία στο κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Μόνο όταν φροντίζουμε να αξιοποιούμε το κάθε λεπτό θα καταλάβουμε πως οι ώρες θα μας χαρίζουν στιγμές αλησμόνητες. Στιγμές του τώρα.

© 2023 Love&More. All Rights Reserved. Design by JG Web Design

Contact us

Scroll To Top