Πότε κάναμε την ανθρωπιά μας ντεμοντέ;

April 10, 2017
One Min Read
39 Views

Γράφει η Μαρία Χριστοδούλου

‘Ανθρω… ποια; Πού την βρίσκεις πια την ανθρωπιά και τι είναι η ανθρωπιά;

Η κοινή λογική λέει πως η ανθρωπιά παράγεται από τους ανθρώπους, μια λέξη που περιγράφει την αγάπη, την συμπόνια, την στοργή. Φαντάζομαι όμως πως σε όλους μας είναι πιο εύκολο και πιο περιγραφικό, έχοντας κατά νου πολλά παραδείγματα να μιλήσουμε για την απανθρωπιά.

Σε αυτό εδώ το φατσοβιβλίο, βλέπουμε καθημερινά αμέτρητες αναρτήσεις, αποτρόπαιες, βίαιες, κάποιες από αυτές φοβάσαι καν να αντικρίσεις τις εικόνες τους και τα αποτελέσματα που κάποιος απάνθρωπος έχει προκαλέσει. Μα όταν μια καλή πράξη δημοσιεύεται αμέσως αυτή γίνεται viral στα μέσα διαδικτύου, τόσο σπάνιο πια! Τόσο σπάνιο έχει καταντήσει να δίνουμε λίγο φαγητό σε ένα άστεγο, να προστατεύουμε ένα πληγωμένο ζώο, να νοιαζόμαστε για ένα αθώο παιδί.

Πόσο λυπηρό και πόσο τρομακτικό είναι ταυτόχρονα, αυτή η πραγματικότητα που ολοένα και περισσότερο γίνεται πιο κοινή, με τη βία να έρχεται πρώτη σε κατάταξη, το μίσος να διαιωνίζεται ασταμάτητα. Καταβροχθίζεται ο άνθρωπος από τον απάνθρωπο, η αγάπη, η στοργή εξαφανίζονται ραγδαία και θέση παίρνουν τα αρρωστημένα αισθήματα που για να ικανοποιηθούν πρέπει να προκαλέσουν κακό.

Δεν είναι αυτή η ανθρωπινή μας φύση και αρνούμαι να δεχτώ αυτήν την πραγματικότητα, όπως πολλοί από εσάς. Η ανθρωπιά έγινε λιγότερο ελκυστική, οι απάνθρωποι αυξάνονται και πληθύνονται και οι λόγοι πολλοί και διάφοροι , στο χέρι μας όμως είναι να τους επαναπροσδιορίσουμε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά.

“Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε” Μαχάτμα Γκάντι

Exit mobile version