Πάλι εσένα θα διάλεγα για μάνα μου!

Γράφει ο Γιώργος Καραγεώργος

Μάνα μου!
Πόνεσες μάνα στον κόσμο να με φέρεις, κι εγώ αντί για ευχαριστώ, παράτα με σου είπα πάρα πολλές φορές.
Δάκρυσες μάνα μια φορά που με είδες από μια τάχα αγάπη να λυγίζω και να σπάω σε χίλια κομματάκια, κι εγώ σε αποπήρα και σου φώναξα, “πάψε, εσύ δεν ξέρεις”, κι έπαψες μάνα για να μου κάνεις το χατίρι.

Μάνα μου!
Πείνασες μάνα ένα βράδυ που το φαγητό δεν έφτανε για δυο, κι ήρθες και ψέματα μου πες, ότι εσύ καθόλου δεν πεινούσες, και νηστική κοιμήθηκες.
Κρύωσες μια μέρα χειμωνιάτικη που έκανε παγωνιά και μέσα κι έξω, και με την ζακέτα σου με τύλιξες σφιχτά μην σου αρρωστήσω.

Μάνα μου!
Μπήκες μπροστά μάνα, σαν άγρια λύκαινα, κι ας ήσουν μια σταλιά γυναίκα, ένα απόγευμα που με μαλώσανε κάτι μεγάλοι.
Προσπέρασες βιάστηκα την βιτρίνα με εκείνα τα κόκκινα παπούτσια που τόσο πολύ σου αρέσανε, και μπήκες στο δίπλα μαγαζί για να αγοράσεις τα δικά μου.

Μάνα μου!
Σου μίλησα άσχημα κι απότομα τότε που μου έφταιγαν κάποιοι άλλοι, μα καλή μου μάνα, εσύ δεν έβγαλες μιλιά και να ξεσπάσω πάνω σου με άφησες.
Κι όταν σε ρώτησα μια μέρα να μου πεις το πιο μεγάλο θέλω σου, “να είναι το παιδί μου ευτυχισμένο και τίποτε άλλο εγώ δεν θέλω περισσότερο απ΄την ζωή”, αποκρίθηκες δίχως καθόλου να το σκεφτείς.

Μάνα μου!
“Δεν έχω χρόνο, θέλω να βγω με κάτι φίλους”, σου είπα κάποια Χριστούγεννα, που είχες στρώσει το τραπέζι από νωρίς και με περίμενες, και τελικά έφαγες μόνη σου μάνα.
“Το ξέχασα”, σου είπα την επόμενη μέρα από τα γενέθλια σου, μα εσύ τα δικά μου τα γιορτάζεις μάνα λες και γεννήθηκες εσύ, λες κι είναι η μέρα που αρχίνησε ο κόσμος σου να υπάρχει.

Μάνα μου!
Ήρθες και φώλιασες στα ποδιά μου την μέρα που τον πάτερα είχαμε “χάσει”, κι έψαχνες ένα αποκούμπι και κάτι να πιαστείς, κι όταν σε ρώτησα αν πονάς, με ένα χαμόγελο, με μια σιωπή και με ένα δάκρυ μονάχα μου απάντησες.
Και μια άλλη μέρα που σε ρώτησα τι σου έχει λείψει πιο πολύ απ΄την ζωή σου, “τίποτα”, μου είπες, “αφού έχω εσένα, έχω τα πάντα”, μου αποκρίθηκες γελώντας.

Δεν στο έχω πει ποτέ, γιατί το ξέρεις πως δεν είμαι και πολύ καλός στα λόγια μάνα, άλλα άκου το σήμερα…
Αν μου έλεγε ο Θεός μια μάνα από όλες εκεί έξω να διαλέξω, και πάλι εσένα θα διάλεγα να με γεννήσεις!

Exit mobile version