Μην παρατάς ποτέ την αγάπη κι ας είναι δύσκολο πράγμα

October 23, 2016
3 Mins Read
35 Views

Γράφει η Φλώρα Σπανού

Αγάπη. Τι είναι η αγάπη; Με τι μοιάζει; Από πού προέρχεται; Ποιος είναι ο σκοπός της; Τι σημαίνει αγάπη; Γιατί την αναζητάμε;

Η αγάπη είναι τα πάντα. Δεν υπάρχει σαφής ορισμός της. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να διαιρεθεί σε πολλές κατηγορίες.

Μπορεί να μοιάζει με ένα δάκρυ που κυλάει μέσα από τα μάτια μας την ώρα που εκείνη ανοίγει τα φτερά της και μας αγκαλιάζει.

Μπορεί να μοιάζει με ένα χάδι στοργικό ή με ένα φιλί ερωτικό.

Προέρχεται από κάπου πολύ βαθιά μέσα μας, υπάρχει   πάντα  εκεί μέχρι τη στιγμή που θα την βρούμε. Ο σκοπός της είναι να μας κάνει να δούμε πέρα από τον εαυτό μας, να ξεπεράσουμε τα εγώ μας και να  μπορέσουμε να την δώσουμε ακόμη και στο πιο ταπεινό πλάσμα του Θεού.

Γιατί αγάπη σημαίνει τόσα και άλλα τόσα. Σημαίνει  να αγαπάμε τον εαυτό μας αλλά να αγαπάμε και πέρα από εμάς. Να μην αγαπάμε επιφανειακά, κτητικά, εγωιστικά, αλλά ουσιαστικά. Γιατί η αγάπη είναι το δώρο του Θεού προς εμάς  και διαμέσου αυτής  μπορούμε να φτάσουμε κοντά Του. Οπότε το να αγαπάμε είναι περισσότερο σημαντικό από το να μας αγαπούν.

Ποτέ να μην εγκαταλείπετε την αγάπη. Κι αν κάποια στιγμή νιώσετε πως  σας  εγκαταλείπει εκείνη τότε σίγουρα θα υπάρξει ο τρόπος για να την βρείτε κάπου αλλού.

Γιατί η  αγάπη είναι εκεί, υπάρχει, είναι μία αόρατη δύναμη που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί.

Ακόμη κι αν σου δοθεί απλόχερα, ή αν σου χαριστεί, ή  αν έρθει απρόσκλητη εσύ θα είσαι εκείνος που θα αποφασίσεις αν θα μείνει ή αν θα φύγει.

Ακόμη κι αν σε πονέσει από παιδί  μην τις κλείσεις τις πόρτες της ψυχής σου. Συνέχισε να την ψάχνεις.

Μην γίνεις σαν εκείνους τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να την αγγίξουν, να τη δουν. Κι όχι επειδή δεν το ήθελαν, γιατί το ήθελαν πολύ,  αλλά επειδή ποτέ δεν βρήκαν τον σωστό τρόπο για να την έχουν. Γιατί έμαθαν να αγαπούν μονάχα τον εαυτό τους. Να μην τους νοιάζει τίποτε περισσότερο πέρα από το υπέρτατο εγώ τους. Έμαθαν να είναι υπερόπτες, σκληροί, απάνθρωποι, αλαζόνες. Ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς   ζουν μέσα στα πλούτη δεν θα μπορέσουν ποτέ να νιώσουν απόλυτα ευτυχής. Γιατί ποτέ δεν θα μάθουν να αγαπούν σωστά. Θα είναι οι πιο δυστυχισμένοι από όλους ακόμη και όταν θα χαμογελούν. Γιατί ποτέ δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εγωισμό τους.

Για αυτό αγάπα, αγάπα όσο περισσότερο μπορείς και να ‘σαι σίγουρος πως μια μέρα όλη αυτή η αγάπη που θα δώσεις θα επιστρέψει περίσσια προς  εσένα.

Γιατί αγάπη πάει να πει και συγχώρεση. Κι αν δεν συγχωρέσεις πως θα αγαπήσεις;

Γιατί η αγάπη πάει να πει και πόνος. Κι αν δεν πονέσεις πως θα την ανακαλύψεις;

Γιατί αγάπη σημαίνει και θυσία. Κι αν δεν θυσιάσεις πως θα την δεις;

Γιατί αγάπη σημαίνει και ταπείνωση. Κι αν δεν ταπεινωθείς πως θα βρεθείς κοντά στον Θεό;

Γιατί αγάπη σημαίνει και στοργή, φροντίδα, συμπόνια, ευγένεια, αφοσίωση, υπομονή. Σημαίνει όλες εκείνες τις αρετές που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Για αυτό Αγάπα!

Μονάχα εκείνοι που παλεύουν  για την αγάπη ξέρουν  περισσότερο από τον καθένα τι σημαίνει να αγαπάς. Γιατί την έχουν πλέον ολόγυρά τους, την νιώθουν, την μυρίζουν, υπάρχουν μέσα από αυτήν  και είναι πραγματικά  ευτυχισμένοι. Μπορεί φτωχοί υλικά αλλά πλούσιοι πνευματικά.

Και αν κάποια στιγμή νιώσεις πως μέσα από την αγάπη που έδωσες τελικά αδικήθηκες   και  έγινες θύμα, μπορείς να κλάψεις, να απογοητευτείς, να θυμώσεις. Μα μην τα παρατήσεις. Συγχώρα και προχώρησε.

Η αγάπη θα έρθει ξανά.

Exit mobile version