Η ξεχασμένη αξία του ρομαντισμού

November 14, 2021
2 Mins Read
31 Views

Γράφει η Μαρία Αρφαρά

Σε μια εποχή που οι σχέσεις εξελίσσονται πίσω από τις οθόνες υπολογιστών , ο ρομαντισμός έχει εξαλειφθεί! Η επιλογή συντρόφου έχει γίνει πλέον εύκολη «υπόθεση». Ποιος ο λόγος να μπουν οι άντρες σε μια χρονοβόρα διαδικασία να κατακτήσουν το αντικείμενο του πόθου τους προβαίνοντας σε πράξεις που θεωρούνται υπερβολικές; Από την στιγμή που μπροστά τους παρελάσουν δεκάδες προφίλ , προχωρούν στο επόμενο χωρίς δεύτερη σκέψη. Το αποτέλεσμα; Σχέσεις ναι μεν που δημιουργούνται κάτω από εύκολες συνθήκες αλλά δεν υπάρχει η προσπάθεια της κατάκτησης. Ο άντρας χάνει την λέξη που αντιπροσώπευε επάξια όλα αυτά τα χρόνια, την λέξη « κυνηγός». Δεν υπάρχουν πλέον θηράματα για να κυνηγήσει. Παραδίδονται μόνα τους χωρίς να σκεφτούν να αντισταθούν. Το παιχνίδι του φλερτ χάνει την μαγεία του. Μια μαγεία που αισθάνομαι τυχερή που έζησα σε μια εποχή όπου ο ρομαντισμός κυριαρχούσε. Ραβασάκια, αφιερώσεις στο ραδιόφωνο, ανώνυμες αποστολές τριαντάφυλλων, ρομαντικά μηνύματα στο κινητό, λουλούδια κομμένα από κήπο σε καθημερινή βάση , οι άντρες έδειχναν τον θαυμασμό, τον πόθο τους.
Σήμερα όλα αυτά χαρακτηρίζονται ως αστεία , ακόμη και πεζά. Παλιότερα, ο έρωτας ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, ερχόταν να ολοκληρώσει τα αισθήματα που ένιωθαν ο ένας για τον άλλον. Η ερωτική πράξη στις μέρες μας γίνεται χωρίς συναίσθημα , μηχανικά.
Οσο όμως κι αν τα χρόνια έχουν περάσει, οι εποχές και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει, ο ρομαντισμός παραμένει ο κρυφός πόθος χιλιάδων γυναικών. Με τον τρόπο αυτό κολακεύονται και αισθάνονται ξεχωριστές. Ένα δείπνο υπό το φως των κεριών, το άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου, μια σοκολάτα με ένα γλυκό μήνυμα πάνω στην συσκευασία της , ένα τρυφερό γράμμα, κι άλλα πολλά παραδείγματα που διαφοροποιεί έναν άντρα και μένει ανεξίτηλος στην μνήμη μιας γυναίκας για πάντα .
Οι σχέσεις δεν πρέπει να βασίζονται στον εγωισμό, στον φόβο μην αλλοιώσουμε το γόητρο μας. Η αγάπη μεταμορφώνει, παρακινεί έναν άνθρωπο να δείχνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του ή ακόμη να εκδηλώνει μια εκδοχή που δεν φαντάζονταν ο ίδιος ποτέ. Μην φοβάστε να τσαλακώσετε τον εαυτό σας , μην φοβάστε να προσπαθήσετε ακόμη κι αν χάσετε. Χαμένος είναι αυτός που δεν έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια, άφησε την μάχη στη μέσα κι έφυγε. Χαμένη είναι κάθε σχέση που βασίζεται στον εγωισμό και όχι στον ρομαντισμό.
Ο ρομαντισμός βγάζει στην επιφάνεια αισθήματα μοναδικά όχι μόνο για το άτομο που τον δέχεται αλλά και για το άτομο που τον προσφέρει. Αισθήματα που μένουν χαραγμένα στην ψυχή μας για πάντα.

Exit mobile version