Η μεγαλύτερή σου δύναμη, είναι η ευαισθησία σου..

March 28, 2019
4 Mins Read
73 Views

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Η ευαισθησία στην πιο απλή της μορφή είναι μια έντονη συναισθηματική αντίδραση σε ένα ή και περισσότερα ήπιας μορφής ερεθίσματα. ‘Ως έννοια μοιάζει αρκετά κατανοητή, ωστόσο δεν παύει μέχρι και σήμερα να παρερμηνεύεται η ουσιαστική της σημασία. Το να είναι κανείς ευαίσθητος αυτομάτως σημαίνει πως είναι και αδύναμος. Πολύ λογική ερμηνεία θα έλεγε κάποιος! Η μήπως όχι;

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι από νεαρή κιόλας ηλικία μαθαίνουν και εκπαιδεύονται στο να κρύβουν καλά τα συναισθήματά τους. Όπως έχει δείξει η ιστορία αυτό συμβαίνει επειδή η φαινομενικότητα ενός σκληρού ανθρώπου δείχνει να είναι πιο αρεστή έναντι ενός αδύναμου. ‘Αν τύχη μάλιστα και κάποιος εκφράσει την ευαισθησία του, τότε είναι που τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μιάς και ένας ευαίσθητος χαρακτήρας μπορεί πολύ εύκολα να χλευαστεί για αυτή την στάση του! Όσο τραγική όμως και αν είναι αυτή η αντίληψη, δεν παύει δυστυχώς να ισχύει μέχρι και σήμερα!

Είναι αδύνατον να μην μπορεί να γίνει ξεκάθαρο πως η ευαισθησία είναι μια πτυχή του εαυτού μας σαν όλες τις άλλες και μάλιστα απο τις πιό αληθινές! Αντί να την υμνούμε στον ύψιστο βαθμό, προτιμάμε να δημιουργούμε πολύπλοκους μηχανισμούς άμυνας έτσι ώστε να εκπαιδευόμαστε στο πως να κρύβουμε το χάρισμα που περιέχει και την ουσιαστικότερη δύναμη! ‘Ετσι λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μια υποτιθέμενη προφύλαξη από το κοινωνικό σύνολο, αγνοώντας βέβαια το γεγονός πως μια τέτοια πράξη προκαλεί τεράστιο κακό στον ίδιο μας τον εαυτό!

Και κάπου εδώ οι ρόλοι οφείλουν να αναστραφούν! Ο ευαίσθητος είναι ο δυνατός που λανθασμένα νομίζει πως είναι ο αδύναμος και ο φαινομενικά δυνατός είναι αυτός που κρύβει την μεγαλύτερη αδυναμία! Και ακριβώς επειδή η ευαισθησία είναι αστείρευτη πηγή δύναμης, ο πραγματικά ευαίσθητος θα πρέπει να πάψει να θυσιάζει τον εαυτό του στις αδυναμίες των άλλων, γιατί κάποια στιγμή η ίδια του η ψυχή θα αντιδράσει! Οι άνθρωποι ωστόσο που στηρίζονται στην φαινομενική δύναμη τους οφείλουν να πάψουν να αυτοκαταστρέφονται μιάς και η ψυχή τους βρίσκεται ήδη πνιγμένη στην αδυναμία τους να εκφραστούν όπως ορίζει η καρδιά τους!

Εάν η επιλογή τους είναι να βιώνουν μια υποτιθέμενη δύναμη και μάλιστα εις βάρος των πραγματικά δυνατών είναι καιρός να μείνουν λίγο πίσω, να αντιληφθούν την κατάσταση τους και να αφήσουν χώρο στους ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν να ζήσουν συμφιλιωμένοι με την υπέροχη ευαισθησία τους! Εάν ανήκεις στους τελευταίους αυτού του κόσμου, αποστασιοποιήσου όσο είναι καιρός από τοξικές στερεοτυπικές αντιλήψεις, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και υπενθύμισε του πως δυστυχώς δεν σώζονται όλοι! Ειδικά αυτοί που δεν θέλουν να σωθούν!

Για όλους αυτούς λοιπόν τους φαινομενικά ‘’δυνατούς’’ είναι καιρός να μάθουν πως ευαισθησία σημαίνει δύναμη! Και πως ένας άνθρωπος πραγματικά ευαίσθητος στην πραγματικότητα διαισθάνεται τα πράγματα και τις καταστάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό απο οτι εκείνοι!

‘Ενας ευαίσθητος χαρακτήρας αγαπά απόλυτα! Και απόλυτη αγάπη για αυτόν σημαίνει αγωνία ή λύπη για όσους νοιάζεται πραγματικά! Οφείλουν να μάθουν λοιπόν οι ‘’δυνατοί’’ αυτού του κόσμου πως ευαισθησία σημαίνει ευφυία, ψυχική ανθεκτικότητα και ομορφιά! Είναι η ύψιστη ανάγκη για να ζείς αυθεντικά, να εσωτερικεύεις τα όσα συμβαίνουν γύρω σου και να εξωτερικεύεις τα όσα αισθάνεσαι!

‘Ενας ευαίσθητος χαρακτήρας δεν έμαθε να ζεί έτσι, ένιωθε από πάντα έτσι! Δεν δυσκολεύτηκε ποτέ να δεί πίσω ή κάτω από το προφανές ή την όποια επιφάνεια, ούτε προβληματίστηκε ποτέ για τις αισθήσεις του, μιάς και αυτές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και τις πτυχές των άλλων πολύ πιο σύντομα από τους φαινομενικά δυνατούς!

Όταν η μοναχικότητα χτυπήσει την πόρτα ενός ευαίσθητου ανθρώπου, το πιο πιθανό είναι να μεταφραστεί η συμπεριφορά τους ως πράξη αδυναμίας και απομόνωσης επειδή σίγουρα για κάποιους, κάτι σε εκείνον δεν πάει και τόσο καλά! Κάπου εδώ όμως θα χρειαστεί να διαψευσθεί αυτή η αντίληψη μιάς και τα πράγματα πάνε πραγματικά περίφημα και η μοναχικότητα είναι απλώς μια ανάγκη ανασυγκρότησης και απόκτησης περισσότερης δύναμης! Ένας ευαίσθητος χαρακτήρας δεν θέλει να κουράζει κανέναν με το τι είναι και τι δεν είναι!

Ενημερώνει όμως προκαταβολικά πως ακόμη και αν δεν ταυτίζεσαι μαζί του, εκείνος δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτό που είναι για τίποτα και για κανέναν!

Για εσένα λοιπόν που η λέξη ευαισθησία είναι συνώνυμο του εαυτού σου, για εσένα που βίωσες αδικία και προδοσία και αντ’αυτού δεν είπες θα αλλάξω, σου αξίζουν χίλια μπράβο που παρέμεινες αυτό που είσαι! Που δεν θυσίασες την αρετή σου επειδή κάποιοι δεν την εκτίμησαν! Που δεν φέρθηκες άδικα επειδή κάποιοι επέλεξαν να σε αδικήσουν και που δεν τα παράτησες επειδή κάποιοι επέμειναν να σε κάνουν να πιστέψεις πως δεν μπορείς! Εσύ ευαίσθητε άνθρωπε μπορείς στα αλήθεια τα πάντα! Αυτό να θυμάσαι πάντα!

Συνέχισε! Συνέχισε να μαθαίνεις τον εαυτό σου μέσα από τους ανθρώπους αλλά και τους ανθρώπους μέσα από εσένα! Συνέχισε να δίνεις! Να δίνεις ότι καλύτερο έχεις μέσα στη καρδιά σου! Η ευαισθησία σου μπορεί και επίσημα πλέον να μετονομαστεί σε δύναμη που πάντα θα συμβάλλει στην εύρεση της ευτυχίας σου!

Αφιερωμένο σε μια ευαίσθητη αγάπη που μάχεται καθημερινά για όλα τα αληθινά που της δίνουν ζωή! Αφιερωμένο και σε όλες τις ευαίσθητες υπάρξεις που αναζητούν την ουσία! Αφιερωμένο σε εσένα και εμένα!

Exit mobile version