Δυνατός είναι εκείνος που αποδέχεται το παρελθόν και προχωράει στο μέλλον

October 17, 2018
2 Mins Read
25 Views

Γράφει η Ειρήνη Σταυρακάκη

Τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Το τριαντάφυλλο θα ρίξει δειλά τα φύλλα του στο πρώτο φύσημα του βορρά. Τα χρώματα θα ξεθωριάσουν με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Ακόμη κι εμείς στην πρώτη φουρτούνα επιστρέφουμε με ρούχα τσαλακωμένα και μάτια γεμάτα με ελπίδα πως κάτι αντίστοιχο δε θα μας έρθει ξανά.

Πόσα δάκρυα κύλησαν στο πρώτο παράνομο φιλί; Το σώμα να τρέμει, η καρδιά να θέλει να φύγει απ’ το στήθος, το μυαλό να σε τραβά από τα μαλλιά για το λάθος που διάλεξες. Ήταν λάθος που ενώ ήθελες να το κάνεις δεν έπρεπε, δεν στο υπαγόρευε ο χαρακτήρας σου, το ήθος σου και οι αρχές σου. Μην το νομίζεις, κι αυτό δεν κρατάει πολύ. Μια σπίθα είναι, μια αλλαγή για να δοκιμάσει τις αντοχές και τα όριά σου.

Κανένας δε μπορεί να σε κρίνει για τα λάθη σου, αν αυτά δεν τον επηρεάζουν. Αν εσύ αγαπάς με όλη σου την καρδιά, αν χαρίζεσαι ολοκληρωτικά σε ένα ψέμα ονειρικό είναι ζήτημα καθαρά προσωπικό, αφορά τη ζωή σου και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε στήσει τον τοίχο. Καμιά φορά, ξέρεις, αυτό που είμαστε το οφείλουμε στα λάθη μας και στα σωστά μας, στις τρέλες μας και στις δυσκολίες που μας χτύπησαν την πόρτα. Αν κάποιος σε εκτιμά για τη στάση σου, το ακέραιο του χαρακτήρα σου, τότε θα μπορέσει να εκτιμήσει και ένα ένα τα κομμάτια απ’ το χτες σου, που σε έκαναν αυτό ακριβώς που είσαι.

Το παρελθόν μας είναι η αφετηρία μας, ο φάρος που μας φωτίζει στις τρικυμίες για να αποφύγουμε τη συντριβή μας σε βράχια από στεριές ξένες. Μπορείς να μπαλώσεις το παρελθόν σου, να το κρύψεις βαθιά μέσα σου ή ακόμη και να παριστάνεις τον τρελό σαν έρθει μπροστά σου. Όμως, κάποια στιγμή θα συναντηθείτε σε ένα σοκάκι που θα περιμένεις, σε ένα γραφείο που θα μιλάς, σε μια παρέα που θα πίνει κρασί. Εκεί πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα, γιατί ποτέ δεν είσαι ο ίδιος όπως τότε. Αυτή τη φορά ξέρεις τι θέλει: να συμφιλιωθείτε και να προχωρήσεις μπροστά.

Δεν υπάρχει πιο δυνατός άνθρωπος από εκείνον που κατάφερε να δώσει τα χέρια με το παρελθόν του. Τόσο απλά, χωρίς περιττολογίες: « Είμαι αυτός που είμαι και μπορώ να με δω στον καθρέφτη με τα λάθη μου και τα σωστά μου, την δύναμή μου και τις αδυναμίες μου.»

Exit mobile version