Δεδομένα είναι μόνο οι αριθμοί ποτέ οι άνθρωποι..

February 21, 2018
2 Mins Read
26 Views

Γράφει η Ειρήνη Σταυρακάκη

Μου είναι αδύνατο να δίνω αναφορά πού είμαι, τι κάνω, με ποιον είμαι και γιατί. Δεν το επιδιώκω, αλλά δε μου πάει στην τελική. Είμαι ο άνθρωπος που θα ξυπνήσει το πρωί ανοίγοντας τις κουρτίνες του παραθύρου και ανάλογα με τη διάθεση θα επιλέξει άτομα και καταστάσεις.

Είμαι της τελευταίας στιγμής, πώς το λένε. Δε μπορώ να συνυπάρξω με το πρόγραμμα: είμαι εκεί, πρέπει να βγω με την τάδε και τον τάδε γιατί θα παρεξηγηθώ.

Αυτά είναι συμβάσεις, ένα σωρό από «πρέπει» που σε κάνουν να δειλιάζεις τα «θέλω» σου…
Θα βγω επειδή το γουστάρω, επειδή νιώθω την ανάγκη να χαμογελάσει η ψυχή μου, βρίσκοντας γαλήνη στο πρόσωπο του άλλου. Δε μπορώ να σου πω ότι τώρα είμαι εδώ, αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις νιώσω απειλή ή βαρεμάρα και θελήσω κάτι το διαφορετικό. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια τράπουλα γεμάτη βασίλισσες και παπάδες, μόλις πέσει το πρώτο φύλλο το ξεχνάς και πας στην επόμενη βασίλισσα ή στον επόμενο παπά.

Έτσι είναι και ας μην το παραδεχόμαστε ποτέ. Δεδομένα είναι μόνο οι αλγόριθμοι του υπολογιστή, που κι αυτοί καμιά φορά κάνουν λάθη από την πολλή χρήση.

Οι άνθρωποι ποτέ δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν δεδομένοι στη ζωή μας.
Αυτός είναι και ο νόμος της φύσης μας. Είμαστε καταδικασμένοι να αναζητάμε τη σιγουριά και τη σταθερότητα σε ένα τοπίο, σε ένα σύμπαν που συνεχώς βρίσκεται σε κίνηση, συνεχώς αλλάζει. Οι αναφορές είναι μόνο κατεβατές αναλύσεις για δικαστικές υποθέσεις, δεν είναι για την καθημερινότητα μιας υγιούς σχέσης.

Η ανασφάλεια πάντα θα υπάρχει, ακόμη και στο πρόσωπο του ανθρώπου που έχεις πλάι σου είκοσι και βάλε χρόνια. Το θέμα όμως είναι δικό σου. Πώς θα τα βρεις με τον εαυτό σου, πώς θα καθησυχάσεις τον εγωισμό και τις αμήχανες σκέψεις σου. Δε σου φταίει ο άλλος.
Ο άλλος ή η άλλη είναι δίπλα σου γιατί βρίσκει σε σένα, κάτι ξεχωριστό απ’ τη μάζα. Σε κάτι διαφέρεις από τους γύρω κι ας σου είναι δύσκολο να το παραδεχτείς. Στο βλέμμα; Στη σκέψη; Στην εμφάνιση; Ποιος ξέρει; Η μαγκιά είναι να παλέψεις με το θηρίο μέσα σου, σιωπηλά, αθόρυβα, χωρίς πολλά πολλά.

Και μην ξεχνάς ο χειρότερος εχθρός σου είναι η συνήθεια και δεδομένα είναι μόνο οι αριθμοί ποτέ οι άνθρωποι…

Exit mobile version