Blog

Γράφει η Τζένη Ζάικου

Σήμερα, αγαπητοί, θα μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα σημάδια που, κατά τη ταπεινή μου πάντα γνώμη, μπορούν να σας προετοιμάσουν και να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πότε ένας φίλος δεν είναι στ’ αλήθεια αυτός που νομίζετε ότι είναι.

 1. Η συμπεριφορά του είναι ευκαιριακή

  Είναι πολύ φιλικός και χαλαρός, αλλά πολλές φορές θα νιώσεις ότι σε αποφεύγει όταν έχει ενθουσιαστεί με κάποιο καινούριο άτομο στη ζωή του, ή αν δεν σε αποφεύγει, σίγουρα δεν σε έχει σαν προτεραιότητα.
 2. Είναι ιδιαίτερα φιλικός με τον/την σύντροφό σου.Όχι, δεν το πάω απαραίτητα στο ερωτικό, αν και είναι κι αυτό μέσα στο πακέτο δυστυχώς, τις περισσότερες φορές. Είναι όμως τόσο φιλικός, θέλει τόσο πολύ να γίνει στενός φίλος με το ταίρι σου, που πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να συνειδητοποιεί ότι μπαίνει ανάμεσά σας και σας δημιουργεί προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι ερωτικής φύσεως, μπορεί όμως και όχι – εκεί είναι που δυσκολεύεσαι ακόμη περισσότερο να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά.
 3. Εθελοτυφλεί και δεν θέλει να ακούσει τι έχεις να πεις περί τούτου

  Εδώ έχουμε πάνω κάτω το ίδιο σενάριο με πριν, αυτό δηλαδή της συστηματικής του αποφυγής προς το πρόσωπό σου, ειδικά όταν τα πράγματα σκουραίνουν.
  Τώρα όμως, το κάνει επειδή μπορεί να έχει πάρει αποφάσεις στη ζωή του ή να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν σου αρέσει και όταν θελήσεις να το συζητήσετε περαιτέρω και να εκφέρεις μία άποψη, να δώσεις μια συμβουλή ρε αδελφέ, σε αποφεύγει, καθώς δεν θέλει πραγματικά ν’ ακούσει αυτά που έχεις να πεις. Έχει πάρει τις αποφάσεις που τον συμφέρουν και δεν θέλει κι εσένα πάνω απ’ το κεφάλι του να τον πρήζεις.
 4. Συνεχίζει να ζητάει συγγνώμη ξανά και ξανά

  Και μη με παρεξηγήσετε: Καλές και αναγκαίες οι συγγνώμες όταν κάποιος έχει σφάλει, αλλά, όπως και να το κάνουμε, αν ένας φίλος σε πληγώνει, σε στεναχωρεί, σε νευριάζει ξανά και ξανά, μετά από κάποιους “γύρους” η συγγνώμη του δεν έχει την ίδια αξία. Συν τοις άλλοις, θα έπρεπε να σου καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.
 5. Βλέπεις ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες τοξικές συμπεριφορές
  Πρέπει να μάθεις επιτέλους, φίλε μου, πώς να αντιλαμβάνεσαι την τοξικότητα από τη πρώτη φορά που ξεσπά ένας καυγάς ή κάποιος σε φέρνει σε δύσκολη θέση, άντε το πολύ από τη δεύτερη.
  Όχι από την εικοστή.
  Όταν λοιπόν βλέπεις επαναλαμβανόμενες, πανομοιότυπες συμπεριφορές που σε ζημιώνουν, ειδικά αφού το έχετε ήδη συζητήσει και του έχεις καταστήσει απολύτως σαφές πως η εν λόγω συμπεριφορά του σε έχει πληγώσει, ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τροπάριο.
  Απεναντίας, οι συμπεριφορές και οι τρόποι του μόνο θα χειροτερεύσουν, καθώς εσύ θα εμμένεις σε αυτή τη σχέση και θα του δώσεις να καταλάβει εμμέσως πλην σαφώς ότι είσαι δεδομένος και κορόιδο.
 6. Η κουβέντα δεν τσουλάει

  Βρίσκεστε για ποτό και όταν χωρίζουν οι δρόμοι σας, αντί να νιώθεις ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τον χρόνο που περάσατε μαζί, νιώθεις μία απογοήτευση, μία στεναχώρια, και όταν ανατρέχεις πίσω στην ώρα που περάσατε μαζί συνειδητοποιείς πως δεν είχατε και κάτι ιδιαίτερο να πείτε, η συζήτηση ήταν μάλλον άβολη και η θεματολογία από βαρετή έως γελοία.
  Νιώθεις ότι δεν μπόρεσες να μοιραστείς με τον φίλο σου αυτά που θα ήθελες και σίγουρα δεν πιστεύεις ότι αυτός μοιράστηκε πραγματικά κάτι μαζί σου.
 7. Νιώθεις να σου κάνουν BullyingΜπορεί να μην είναι το κλασσικό bullying που ακούμε συνήθως, μα σας διαβεβαιώ, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σε κακοποιεί συναισθηματικά ένας φίλος.
  Συνήθως είναι συγκαλυμμένες ατάκες και συμπεριφορές, πράγματα που δεν θα εντοπίσεις από την αρχή αν δεν είσαι υποψιασμένος και αρνητικά προδιαθετημένος .Μπορεί να είναι η άρνηση να ακούσει οτιδήποτε έχεις να πεις που να τον αφορά, η συμπεριφορά του που σου δείχνει πως δεν θέλει πραγματικά τη γνώμη σου, ή ακόμη χειρότερα, μη τολμήσεις και εκφέρεις άποψη αν κάτι δεν τον συμφέρει γιατί γίνεσαι δύσκολος, πιεστικός, επικριτικός, αδιάκριτος… Μπορώ να συνεχίσω όλη μέρα με τα επίθετα που μπορεί κάποιος να σε στολίσει όταν έχει λερωμένη τη φωλιά του.

  Δεν θα μπω στη διαδικασία της αφήγησης του πώς φτάνει κανείς στο σημείο να τα καταλάβει όλα αυτά. Συνήθως περνάει πολύς καιρός, με σένα να νιώθεις όλο και πιο καταπιεσμένος, στεναχωρημένος και νευρικός, μέχρι να οδηγηθείς στην εν λόγω συνειδητοποίηση.

  Όταν όμως έρχεται η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι τί σου έχει συμβεί, τί σου έχουν κάνει, τί υπέμεινες για τόσο καιρό, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Και αυτό, επειδή υποτίθεται ότι μπορούσες να τον εμπιστευθείς αυτό τον άνθρωπο. Υποτίθεται πως ήταν φίλος σου.

  Κι όμως.

  Σε τί συμπέρασμα οδηγούμαστε λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι;
  Η τοξικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να το συναντήσεις σε κάθε άνθρωπο, φίλο, σύντροφο, συγγενή, συνάδελφο.

  Άλλες φορές “φωνάζει” πάνω σ’ αυτόν που έχεις απέναντί σου και άλλες σέρνεται ύπουλα γύρω από συζητήσεις και εκμυστηρεύσεις, καμουφλαρισμένη και προετοιμασμένη να σε κατατροπώσει.

  Αυτό που έχεις εσύ να κάνεις είναι δύσκολο.
  Όσο στενάχωρο κι αν είναι να χάνεις ένα φίλο, είτε κάνατε παρέα 8 μήνες είτε 8 χρόνια, το πιο σημαντικό είναι να προστατέψεις τον εαυτό σου.

  Να απομακρυνθείς από κάθε άτομο που σου μαυρίζει τη ψυχή, που σου δυσκολεύει τη καθημερινότητα, που σε αδειάζει συναισθηματικά με τη πρώτη ευκαιρία.
  Χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω, θα βρεθούν πολύ στο διάβα σας που δεν θα είναι αυτοί που νομίζατε ότι είναι.

  Αλλά αυτό, αν το αναποδογυρίσεις, μπορεί να είναι και θετικό. Γιατί αν γνωρίσεις άτομα που θα σου βγουν σκάρτα, άλλο τόσο θα γνωρίσεις και ανθρώπους που θα σου ομορφύνουν τη ζωή από κει που δεν το περιμένεις. Αρκεί να έχεις τα μάτια ανοιχτά και για τα δύο.