Στην κατάχρηση της smart επικοινωνίας, χάσαμε την επαφή!

July 9, 2020
3 Mins Read
27 Views

Γράφει η Πράξια Αρέστη

Με το κινητό συνεχώς κολλημένο στο χέρι και με δέκα διαφορετικά chat apps κατεβασμένα σε αυτό, η επικοινωνία στις μέρες μας θα έπρεπε να βοηθάει τους ανθρώπους να επικοινωνούν ουσιαστικά.

Αντί αυτού οι περισσότεροι καταντούμε να κάνουμε κατάχρηση, όχι μόνο του τηλεφώνου μας που το χρειαζόμαστε, πλέον, για όλες μας τις δουλειές, αλλά και της ίδιας της επικοινωνίας.

Γίνεται κατάχρηση της επικοινωνίας; Κι, όμως, η εύκολη επικοινωνία πάντα και παντού, έφερε την κατάχρησή της και τη δυσκολία, ουσιαστικά, στο να επικοινωνούν οι άνθρωποι σωστά. Όχι, μόνο η εύκολη επικοινωνία δε βοηθάει, κάποιες φορές, στο να χτιστούν σχέσεις, αλλά πολλές φορές τις χαλάει κιόλας, εύκολα και γρήγορα.

Στατιστικά μιλώντας, οι περισσότεροι καβγάδες και χωρισμοί μεταξύ ζευγαριών στις μέρες μας προέρχονται από λόγους όπως “δεν μου απαντάει στα μηνύματα αμέσως”, δε μου στέλνει ποτέ μήνυμα”, “τον έπαιρνα δύο ώρες και δεν απαντούσε”, “στέλνει μηνύματα σε άλλες”, “δε μου στέλνει αρκετά μηνύματα μέσα στη μέρα”.

Οι παρεξηγήσεις από λάθος λέξεις και λάθος emoticons, τα ξεσπάσματα θυμού και νεύρων επειδή είναι πιο εύκολο όταν δεν βλέπουμε τον άλλο μπροστά μας να του κάνουμε επίθεση και να τον προσβάλουμε και πολλά άλλα τέτοια καθημερινά, αφήνουν τους ανθρώπους τελικά… μόνους.

Είναι και το άλλο. Που τις περισσότερες φορές φίλοι και ερωτευμένοι βολεύονται στο να μιλάνε μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή από το να βγουν έξω να συναντηθούν, να δώσουν στα μάτια και τον εγκέφαλό τους νέες εικόνες, να ξυπνήσουν όλες τους τις αισθήσεις και να δημιουργήσουν στιγμές και αναμνήσεις.

Έχουμε ξεχάσει ακόμη και να τηλεφωνάμε στον άλλο, αρκούμενοι στο να ανταλλάζουμε κάποια μηνύματα. Και μετά πάντα για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνουμε νιώθουμε πάντα μόνοι. Μα είμαστε μόνοι όταν δεν εχουμε πραγματική επαφή με ανθρώπους και προτιμάμε την εικονική, γιατί φαίνεται πιο βολική και εύκολη.

Η μοναξιά συνηθίζεται τρομαχτικά εύκολα επειδή είναι πιο βολική από το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους. Η αποξένωση σιγά σιγά μας δημιουργεί διάφορες φοβίες και μας κάνει να ξεχνάμε ωραία συναίσθηματα.

Κάποιοι θα προτιμήσουν για παράδειγμα το sex texting από το να κάνουν σεξ, γιατί είναι πιο ασφαλές και δεν φανερώνει κανένα ελάττωμά τους για το οποίο νιώθουν άσχημα. Η εύκολη επικοινωνία μας έβαλε να κρυβόμαστε πίσω από οθόνες. Να θεωρούμε ότι ένα μήνυμα είναι αρκετό.

Ποιος ορίζει πότε η επικοινωνία είναι “πολλή” και πότε “λίγη” σε μια σχέση; Φαντάζομαι είναι όπως το νιώθει ο καθένας. Τι εισπράττει από τον άλλο αλλά και τι ψυχολογικά κουβαλά. Πόσο ψάχνει ο ένας τον άλλο και τι λένε τις στιγμές που μιλάνε.

Αν, όμως, υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία δε χρειάζεται να είμαστε συνέχεια πάνω από το κινητό. Ένα τηλέφωνο την ημέρα είναι αρκετό. Λίγα μηνύματα απλά για να πεις πως πέρασες τη μέρας σου, για να εκφράσεις την αγάπη σου ή κατι που θέλεις να μοιραστείς είναι αρκετά. Καλύτερα να αφήσετε τα υπόλοιπα να τα πείτε από κοντά.

Καλύτερα να μην το κουράζετε. Και κάθε φορά που μιλάτε να αφήνετε μια γλυκιά γεύση ο ένας στον άλλο για να κρατάει μέχρι την επόμενη φορά που θα μιλήσετε. Αποφύγετε τους καβγάδες με μηνύματα. Συνήθως οδηγούν σε μεγαλύτερες παρεξήγησεις. Και μην αγνοείτε ποτέ μήνυμα.

Από το να έχετε τον άλλο στο “περίμενε” καλύτερα να του στείλετε το απλό, “θα σε πάρω μόλις μπορέσω”. Αν υπάρχει κατανόηση και εμπιστοσύνη μπορείτε να αντέξετε, σε μία εποχή που η εύκολη επικοινωνία μας βάζει συνεχώς τρικλοποδιές.

Η πραγματικότητα είναι αυτή που βλέπουμε και νιώθουμε στην τελική. Να επιδιώκουμε να ζούμε στιγμές με τους ανθρώπους μας περισσότερο από ότι να τους μιλάμε στο κινητό είναι η ουσία.

Να επικοινωνούμε μαζί τους, ακούγοντας ή βλέποντας τους! Να είμαστε παρόντες όσο γίνεται κι αν δεν γίνεται να κάνουμε την επικοινωνία μεταξύ μας απλή, λιτή και όμορφη.

#loveletters #serendipity #justbelove #σχεσεις #ψυχολογία #ερωτας #αρεστη

Exit mobile version