Ενσυναίσθηση: Η Ευλογία και η Πρόκληση του να Νιώθεις Βαθιά
Γράφει η Φύλλις Γκούστη
Γνωρίζατε ότι μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει γνήσια βαθιά ενσυναίσθηση; Αυτό το σπάνιο χαρακτηριστικό είναι διττό: από τη μία πλευρά, είναι μια ευλογία, καθώς σας επιτρέπει να νιώθετε τα πάντα σε βάθος γύρω σας. Από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ως μια «κατάρα», επειδή αισθάνεστε τα συναισθήματα των άλλων τόσο έντονα, που συχνά δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε ποια συναισθήματα ανήκουν σε εσάς και ποια στους άλλους.
Ως ενσυναισθητικός, απορροφάτε τα συναισθήματα σαν σφουγγάρι. Αυτό απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μάθετε να διαχωρίζετε τα δικά σας συναισθήματα από αυτά των άλλων. Επιπλέον, όταν κάποιος προσπαθεί να σας κρύψει κάτι ή να σας πει ψέματα, η ικανότητά σας να «διαβάζετε» τους ανθρώπους καθιστά την εξαπάτηση σχεδόν αδύνατη.
Η ενσυναίσθηση, μετρημένη μέσω του δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ), συχνά υπερέχει της ευφυΐας (IQ). Οι ευφυείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πληροφορία μέσω γνώσης και νοητικής διαδικασίας, ενώ οι ενσυναισθητικοί προσλαμβάνουν την πληροφορία κυρίως μέσω των αισθήσεών τους και της κίνησής τους. Ίσως έχετε ακούσει εκφράσεις όπως «αυτός ο χώρος έχει αρνητική ενέργεια» ή «αυτός ο άνθρωπος είναι ψεύτικος»—αυτές οι εκφράσεις συχνά προέρχονται από ενσυναισθητικούς ανθρώπους που νιώθουν την ενέργεια των γύρω τους.
Ωστόσο, οι ενσυναισθητικοί χρειάζεται να προσέχουν την ενέργειά τους, καθώς συχνά εξαντλούνται όταν εκτίθενται σε πολλούς ανθρώπους ή σε συναισθήματα χαμηλής δόνησης για πολλές ώρες. Αν ανήκετε σε αυτήν τη σπάνια κατηγορία ανθρώπων, τότε πιθανόν να αγαπάτε πολύ, ειλικρινά και βαθιά. Παράλληλα, προσπαθείτε να θέσετε όρια αλλά και να ανοίξετε τα χέρια σας για να δεχτείτε, καθώς έχετε μάθει μόνο να δίνετε.
Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας πρακτικές όπως η αυτοοριοθέτηση, η παρατήρηση, η ενσυνειδητότητα, η προστασία, η γείωση και ο καθαρισμός. Να φροντίζετε τον εαυτό σας, γιατί σπανίζετε.