Η ευτυχία, είναι απόφαση κι επιλογή..

June 13, 2018
5 Mins Read
38 Views

Γράφει η Κέλλυ Σεφέρου

Ευτυχία:

      ‘’Μια έννοια τόσο αόριστη και γενική. Μια λέξη τόσες φορές ειπωμένη. Μια ευχή συνηθισμένη μα πάντα ευπρόσδεκτη. Ένας αιώνιος αυτοσκοπός ζωής δίχως σίγουρη επιτυχία’’.

Αν η ίδια η ευτυχία μας άκουγε ίσως γελούσε με την επιμονή μας να την αναζητάμε. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ευτυχία είναι να βρείς ανθρώπους που να σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να πιστεύεις στον εαυτό σου, λίγοι όμως θυμούνται να επισημάνουν τον σωστό ορισμό της ευτυχίας. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και μόνο χάρις εμάς μπορεί να βρεί τον τρόπο να βγεί προς τα έξω.

Αν πιστεύουμε ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από εμάς, τότε περιμένουμε την τύχη ή κάποιο τρίτο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός ή σε τελική ανάλυση όλα αυτά μαζί να συνεισφέρουν στην πραγματοποίησή της. ‘Αν το πιστεύουμε αυτό, τότε η εμπειρία της ευτυχίας μας εξαρτάται από τους άλλους ή από ένα συμβάν και όχι από εμάς τους ίδιους. Δεν είναι όμως καιρός να μετατρέψουμε την ευτυχία σε κάτι αποκλειστικά δικό μας; ‘Οχι, δεν είναι καθόλου εγωιστικό!

Είναι απόφαση και επιλογή που θα έπρεπε να παίρνετε απο πολύ νωρίς στη ζωή μας! Αποφασίζοντας ότι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αναγνωρίζουμε ότι η δύναμη για ευτυχία βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά μας και περιμένει να της ανοίξουμε την πόρτα για να βγεί στο φώς. Όταν το κάνουμε αυτό, ξεχειλίζουμε από την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε ό,τι επιθυμούμε και ότι ονειρευόμαστε!

Όπως στις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και εδώ η σχέση αλληλεπίδρασης της ευτυχίας με εμάς χρειάζεται σεβασμό και κατανόηση. Δεν μπορείς να επιζητάς την ευτυχία όταν δεν κάνεις το πιο σημαντικό: Να την επιλέγεις! Ξέρεις, όσο και αν ακούγετε εύκολο, δεν είναι καθόλου τυχαίο το οτι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει καταφέρει να την συναντήσει ή λανθασμένα υποστηρίζει πως την έχει στη ζωή του και θα την έχει για ‘’πάντα’’. Μα πως για πάντα; Ποιός κατάφερε να σταθεί τόσο τυχερός ώστε να καταναλώνει ευτυχία χωρίς να την παράγει;  Όπως και στις σχέσεις μας λοιπόν, η επιλογή δεν είναι ποτέ ατομική υπόθεση. Χρειάζονται τουλάχιστον ‘δύο’ για την δημιουργία ενός δεσμού! Ρώτησε ποτέ κανείς την ευτυχία αν θέλει να ζήσει μαζί μας;  Αν είναι σε θέση να αντέξει τις δυσκολίες μας και τον βαθμό στον οποίο αυτές μας επηρεάζουν;

Η ευτυχία αν και γένους θηλυκού δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους! Δεν νοιάζεται για το φύλο σου, την ηλικία σου, την καταγωγή σου, την οικονομική σου κατάσταση αλλά ούτε και για την εξωτερική σου εμφάνιση όπως συνηθίζουν πολλοί άνθρωποι να κάνουν. Έχει όμως μια παραξενιά και ένα ισχυρό κριτήριο για να σε δεχθεί στη ζωή της: Δεν μοιράζεται κομμάτια του εαυτού της με αυτούς που δεν την επιθυμούν πραγματικά και με εκείνους που έχουν την τάση να την εκμεταλλεύονται επανειλημμένα! Μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα για αυτήν! Εγώ την βρίσκω δίκαιη. Πρίν προλάβει να ωριμάσει η προσωπικότητα της, αντίκρισαν πολλά τα μάτια της.

Συναναστράφηκε με τον φόβο, την ανασφάλεια, την αδικία, τον φθόνο, το ψέμα, την αχαριστία. Κατά την διάρκεια της πορείας της είχε την τύχη να γνωρίσει την χαρά, το γέλιο, τα όνειρα, την πίστη, την ελπίδα, την θέληση, την αυτογνωσία, την κατανόηση, την ακούραστη υπομονή, την ζηλευτή αυτοεκτίμηση και φυσικά την αγάπη. Η γνωριμία της με την αγάπη σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Εκείνη της έμαθε τι θα πεί αγαπώ χωρίς απαραίτητα να αγαπιέμαι.

Εκείνη της δίδαξε πως να ζεί χωρίς περιορισμούς και χωρίς φόβο. Θα έχει απο εκείνη να θυμάται πως στην αγάπη ένα και ένα κάνουν ένα και πως αυτός είναι ο ουσιαστικός προορισμός της ωσότου να ταξιδέψει στη ζωή. Βίωσε και είδε με τα μάτια της  χιλιάδες καταστάσεις που την στιγμάτησαν και απέκτησε ακόμη κάποιες εμπειρίες οι οποίες της ‘’έκοψαν’’  κυριολεκτικά την ανάσα. Υπήρξαν και κάποια γεγονότα που δεν κατάφερε να συγκρατήσει η μνήμη της και πρόσωπα που μάλλον ξέχασε να αναφέρει γιατί δεν την ‘’σημάδεψαν’’ τόσο έτσι ώστε να τα θυμάται.

Όπως θα περίμενε κανείς, κάπου στη γνωριμία της με την αγάπη μπλόκαραν τα συναισθήματά της και αποφάσισε να ζήσει αιώνια με αυτήν. Ήταν και είναι βλέπεις απο τις πιο πληθωρικές προσωπικότητες που είχε την τύχη να εξερευνήσει είς βάθος.. Ώσπου μια ημέρα η ελπίδα της γνώρισε την ζωή! Η ευτυχία έκπληκτη αντιλήφθηκε πως η ύπαρξή της δεν θα ήταν τίποτα το σπουδαίο αν δεν γνώριζε όλα τα παραπάνω ’’πρόσωπα’’.

Πως η αγάπη απο μόνη της δεν αρκούσε αλλά και πως η ελπίδα δεν ήταν αρκετή για να την οδηγήσει στην εύρεση του εαυτού της. Αντίθετα, ο συνδυασμός και τα πρόσωπα που γνώρισε ήταν τελικά αρκετά ικανά για να την κατευθύνουν στον δρόμο της ζωής! Εκεί ανακουφισμένη και ώριμη πλέον συνειδητοποίησε πως η ύπαρξή της δεν ήταν ένας άσκοπος μονόδρομος, μα μια μόνιμη προσπάθεια γνωριμίας με νέα πρόσωπα, νέα συναισθήματα και νέες πτυχές του εαυτού της που δεν θα της συναντούσε ποτέ αν δεν ερχόταν πρώτα σε επαφή με όλα τα παραπάνω ‘’πρόσωπα’’!

Η ευτυχία πλέον είναι σίγουρη πως αυτά που έζησε την έκαναν να νιώσει έντονα συναισθήματα, αυτά που απέρριψε ή την απέρριψαν την έφεραν πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι σήμερα και ας της προκάλεσαν πολλές φορές πόνο και απελπισία. ‘’Αλλωστε κανείς δεν εκτίμησε την χαρά πρωτού κλάψει.’’

Θυμάται και πάντα θα επαναφέρει στη μνήμη της τα λόγια αυτά που κάποιος – κάποτε της είπε και τελικά αποδείχθηκε σωστός! Μεταξύ των άλλων, τόνισε πως όλα όσα δεν συνέβησαν στη ζωή της εν τέλει δεν τα πόθησε ποτέ αρκετά! Δεν τρέχει πιά να κρυφτεί απο κανέναν και απο τίποτα γιατί δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον κόσμο στον οποίο είχε την τύχη να έρθει. Αγαπάει τον εαυτό της και νιώθει όμορφα με αυτό!

Ακόμη και τις φορές που δυσκολεύεται να το πιστέψει, γεμίζει την καρδιά της με θάρρος και το φωνάζει. Όχι σε άλλους. Οι άλλοι δεν ξέρουν την ολοκληρωτική αλήθεια της. Στον εαυτό της μόνο. Εκείνος ξέρει. Εκείνος υπομένει και εκείνος πάντα με ένα μοναδικό τρόπο γνωρίζει πως να βρεί την οποιαδήποτε λύση!

-Τώρα  η Ευτυχία τι κάνει; Έχουμε νέα της;

 Ανυπομονεί να ξυπνήσει να δεί τι νέο θα της φέρει το σήμερα, και πόσο υπέροχη θα είναι η προσμονή του αύριο και κάθε αύριο που θα έρθει στη ζωή της. Δηλώνει πως ζεί για νέες στιγμές και νέες εμπειρίες. Ίσως να σου φανεί οξύμωρο αλλα δεν της αρέσει να κοιτάζει το ρολόι, δεν παύει όμως ποτέ να προχωράει. Και αν σταματάει πότε πότε δεν λέει κουράστηκα. Αντιθέτως, παίρνει μεγαλύτερη φόρα για να συνεχίσει τα επόμενα βήματά της. Καμιά φορά σκοντάφτει λόγο ενθουσιασμού, τσαντίζεται, κλαίει, φωνάζει, γελάει, αυτοσαρκάζεται, σκέφτεται ώριμα και συνεχίζει κανονικά την πορεία της. Μέσα σε όλα αυτά που την καθυστούν μοναδικά υπέροχη,  έχει θέσει έναν άρρητο και τελευταίο κανόνα: Δεν έχει χρόνο για χάσιμο και συναισθηματικό άδειασμα, διαθέτει μόνο θέληση για ζωή και είναι δυστυχώς κάθετη σε αυτό! Το δυστυχώς απευθύνεται ως προειδοποίηση σε όλους εκείνους που έχουν ακόμα την ψευδαίσθηση πως μπορούν να την ξεγελάσουν!

-Θέλω πολύ να γνωρίσω την Ευτυχία απο κοντά. Εσύ;

Kρατάς μυστικό; Δεν θα χρειαστεί να ψάξεις κάπου συγκεκριμένα εκεί έξω. Βρίσκεται μέσα σου. Εκεί θα την βρείς και εκεί θα την γνωρίσεις καλύτερα. Εκεί την ψάχνω και εγώ και τολμώ να πώ πώς μάλλον ήρθε στη ζωή μου για να μείνει. Το επιδιώκω καθημερινά και εκείνη δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά. Φρόντισε να κάνεις το ίδιο. Θα σε ευγνωμονείς κάποια στιγμή! Μόνο κάνε λίγη υπομονή!

-Πάω τώρα κιόλας να την βρώ. Σε ευχαριστώ!

Η ευτυχία της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας… 

Μάρκος Αυρήλιος

Exit mobile version